Odšťavovanie vs Rozmixovanie: Ktorá z týchto metód je lepšia?

To je otázka, ktorú si kladieme neustále. Čo je lepšie: odšťavovanie alebo rozmixovanie ? Je jedna metóda lepšia ako tá druhá? Džúsy aj smoothie hrajú dôležitú úlohu v každom wellness programe a my budeme rozprávať o výhodách oboch metód. Myslíme si, že aj spôsob odšťavovania aj rozmixovania sú veľmi prospešné, ale rôznymi spôsobmi.
Ponúkame vám krátke porovnanie, ktoré popisuje rozdiely medzi nimi, rovnako ako niektoré špecifické výhody každého z nich.

Aký je rozdiel?


Odšťavovanie:

Odšťavovanie je proces, ktorý extrahuje vodu a živiny z produktu a odstráni nestráviteľnú vlákninu. Bez všetkej vlákniny, váš tráviaci systém nemusí tráviť jedlo tak ťažko aby mohol stráviť živiny. V skutočnosti to robí živiny pre telo ľahšie dostupné a v oveľa väčšom množstve, než keby ste mali jesť ovocie a zeleninu v celku.
Toto je obzvlášť užitočné, ak máte citlivý tráviaci systém alebo chorobu, ktorá zabraňuje vášmu telu spracovávať vlákninu. Vláknina v produktoch napomáha spomaliť proces trávenia a poskytuje stabilné uvoľňovanie živín do krvného obehu.
Čerstvo vylisované zeleninové šťavy sú súčasťou väčšiny liečebných a detoxikačných programov, pretože sú bohaté na živiny a vyživujú a obnovujú telo na bunkovej úrovni.

Pozor: Pri odobratí vlákniny z produktu, tekutá šťava sa vstrebáva do krvného obehu veľmi rýchlo. Ak ste odšťavovali len ovocie, tak to spôsobí rapídne zvýšenie hladiny cukru v krvi a nestabilná hladina cukru v krvi môže viesť k zmenám nálady, energetickým stratám, problémom s pamäťou a ďalšie

Vláknina tiež zasycuje organizmus a bez vlákniny v šťave, majú niektorí ľudia tendenciu dostať rýchlo hlad.

Rozmixovanie:

Na rozdiel od štiav, smoothie sa skladá z celého ovocia alebo zeleniny, čiže obsahuje všetku vlákninu. Avšak, rozmixovanie rozbije vlákninu od seba (čo robí ovocie a zeleninu stráviteľnejšími), ale tiež napomáha pomalšiemu uvoľňovaniu živín do krvného obehu. Smoothie majú tendenciu byť viac sýte, pretože obsahujú vlákninu, a všeobecne vás rýchlejšie zasýtia ako šťavy, takže je dobré ich piť hneď ráno ako raňajky alebo ako občerstvenie po celý deň.

Pravidlá odšťavovania a mixovania:

1. Najlepšie je nekombinovať ovocie a zeleninu (okrem jablka). Kombinácia ovocia a zeleniny môže ovplyvniť funkciu vašich tráviacich enzýmov.

Toto neplatí ani pre šťavy a smoothie zo zelenej listovej zeleniny, ale zelenina ako mrkva, červená repa, brokolica, cuketa, nie sú vhodné na kombináciu s ovocím, pretože majú vysoký obsah škrobu. Škrobnaté potraviny musia byť jedené osamote, pretože škroby sú trávené inými enzýmami ako iné skupiny potravín. Kombinácia škrobnatých potravín s ovocím môže spôsobiť kvasenie a plynatosť. Avšak ako bolo spomenuté, zelená listová zelenina môže byť kombinovaná s takmer každým druhom potravín.

2. Snažte sa vypiť šťavy aj smoothie hneď ako ich spravíte. Po 15 minútach na svetle a vzduchu sa v nich ničí veľa živín. Ak ich nemôžete vypiť ihneď, prelejte ich do tmavej, vzduchotesnej nádoby, pokiaľ ho nebudete môcť vypiť.

Používajte správne vybavenie:

Ak chcete mať čo najväčší úžitok z vašich džúsov a smoothie, je dôležité aby ste používali správne vybavenie. Investujte do kvalitnejšieho odšťavovača. Lacnejšie odšťavovače produkujú teplo a kyslík a ničia enzýmy a živiny v ovocí a zelenine. Aj keď vás to bude na začiatku stáť trošku viac, vašou prémiou bude proces odšťavovania za studena, ktorý produkuje lepšiu a kvalitnejšiu šťavu a tým získate zo svojho ovocia a zeleniny oveľa viac, čo v dlhodobom horizonte šetrí vaše náklady. Kvalitnejšie stroje zvyčajne majú aj dlhšiu životnosť.
To isté platí aj pre mixéry. Budete potrebovať mixér, ktorý je jemný k vašim produktom a ktorý nezahrieva enzýmy, presne tak ako pri odstraňovaní vlákniny pri odšťavovaní. Míňame kopec peňazí na rôzne pomôcky, oblečenie, reštaurácie a ďalší luxusný tovar, takže ak si to môžete dovoliť, investujte do svojho zdravia tým, že si kúpite kvalitný odšťavovač alebo mixér.

23.7.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Ivan
Dakujem za clanok. Ja osobne uprednostnujem mixovanie a odstavovanie len ako doplnok alebo pri ochoreniach. Na mixovanie sa mi velmi osvedcil vitamix a odstavovac pouzivam od firmy (názov odstránený administrátorom).
Reagovať | 10. 8. 2015, 17:01:50
Lalalu
mne sa ovela ovela viac paci odstavovanie preedsa len pri nom sa znici menej vitaminov a tak stava po odstaveni je bohatsia na vitaminy ... akurat riesim aky typ odstavovaca si kupit ... chcem hlavne na maliny, jahody, jablka, banan a ananas ... nejaky dobry tip ?
Reagovať | 5. 9. 2019, 2:11:20
ewellyn
Tak na trhu ich mas milion ale ak chces maximumu vitaminov, tak by som sla ja osobne do nizkoootackoveho odstavovaca . Sestre som na narodky kupila orava os 149 a je z neho natesena hrozne lebo zmixuje vsetko a relativne ticho a kedze je nizkootackovy, tak pocas odstavovania sa znici len minimum vitaminov

Reagovať | 5. 9. 2019, 2:36:18