42 tipov ako žiť zdravší život.

Aký si zdravý ? Stravuješ sa zdravo ? Cvičíš pravidelne ? Piješ prinajmenšom aspoň 8 pohárov vody denne ? Myslíš že máš dostatok spánku každý deň ? Naše telo je náš chrám a musíme sa oň starať ak chceme mať zdravý život. V dnešnej dobe už aj na Slovensku žije okolo 50 percent ľudí s obezitou alebo nadváhou, a to je naozaj šialené. Myslite na svoje telo ako na fyzickú schránku, ktorá vás vezie naprieč životom. Ak ju budete opakovane ničiť nezdravým jedlom, vaša schránka sa opotrebuje veľmi rýchlo. Aj keď môže navonok vyzerať v poriadku, vo vnútri, vaše tepny sú stále upchaté cholesterolom a arteriálnym plakom. A to naozaj nie je pekný pohľad. Život je nádherný, a vy určite nechcete skončiť zaborený v rôznych chorobách a neužívať si ho. Dnes môžu vaše životu dôležité orgány ako obličky, srdce, pľúca, žlčník, pečeň, žalúdok, črevá atď. pracovať v poriadku, ale zajtra to tak už nemusí byť. Nepovažujte dobré zdravie dnes za samozrejmosť. Venujte náležitú starostlivosť o svoje telo. Dobré zdravie nie je len o zdravej výžive a cvičení, ale aj o tom, mať pozitívne mentálne zdravie, zdravý obraz seba samého a životného štýlu. V tomto článku sa s vami podelím o 42 tipov ako žiť zdravší život. Uložte si tieto tipy. pretože budú životne dôležité vo vašom procese zdravého životného štýlu.

  1. Pite viac vody. Väčšina z nás vlastne nepije dostatok vody každý deň. Voda je nevyhnutná pre fungovanie nášho tela. Vedeli ste, že naše telo je tvorené z 60 % vodou ? Voda je potrebná na vykonávanie funkcii nášho tela, odstránenie škodlivín, nesenie živín a kyslíka po tele. Vzhľadom na to, že strácame vodu formou moču, pohybom čriev, potením a dýchaním, musíme dopĺňať náš príjem vody každý deň. Okrem toho pitie väčšieho množstva vody nám pomáha pri chudnutí. Piť viac vody napomáha naplniť žalúdok, takže sme menej hladný a menej sa prejedáme. Množstvo vody, ktoré je potrebné vypiť, záleží od viacerých faktorov, ako je vlhkosť, naša fyzická aktivita, naša hmotnosť, ale vo všeobecnosti je to 2,7 – 3,7 litra za deň. Príjmom potravy prispievame telu asi 20% tekutín, čo potom vychádza že musíme vypiť 2,0 – 3,0 litre tekutín. Jeden zo spôsobov ako zistiť či ste hydratovaný je, že váš moč by mal byť bezfarebný alebo veľmi slabo žltý. Ak tomu tak nie je, nemáte v tele dostatok vody. Ďalšie príznaky sú suché pery, sucho v ústach a málo močenia. Teraz si choďte dať jeden pohár vody kým budete pokračovať v tomto článku.
  2. Doprajte si dostatok spánku. Pokiaľ nie ste dostatočné oddýchnutý, tak si to kompenzujete tým, že viac jete. A zvyčajne je to nezdravé jedlo. Vždy si poriadne odpočiňte a uvidíte že nebudete ani toľko jesť. Takisto nedostatok spánku spôsobuje skoršie starnutie, a to určite nechcete.
  3. Meditujte. Meditácia navodzuje vašu myseľ a upokojuje vašu dušu. Ak neviete ako meditovať, nebojte sa prečítať na internete pár návodov, je to jednoduché a účinné.
  4. Cvičte. A nie len pár krát do týždňa, ale každý deň. Pohyb je život. Výskumy ukázali, že denné cvičenie prináša obrovské výhody pre naše zdravie, vrátanie predĺženia života, zníženia rizika ochorení, vyššiu hustotu kostí a samozrejme úbytok telesnej hmotnosti. Zvýšte aktivitu vo vašom živote. Pri krátkych vzdialenostiach uprednostnite chôdzu pred dopravou. Choďte po schodoch namiesto výťahom. Začnite chodiť na aerobik. Začni robiť šport ktorý sa ti páči (pozri tip 5)
  5. Vyberte si cvičenie ktoré vás baví. Pokiaľ si budete šport užívať, určite ho budete chcieť robiť. Cvičenie nie je o utrpení a nútení sa do neho, ale o tom že je zdravý a zároveň vás baví. Pridávanie rôznych variácií do vášho cvičenia ho udrží zaujímavým.
  6. Precvičujte rôzne časti svojho tela. Nerobte iba kardio cvičenia, ako napr. jogging. Precvičujte správne celé telo. Najjednoduchší spôsob je, zapojiť sa do športu, kde precvičujete rôzne svalové skupiny. Medzi populárne športy patrí basketbal, futbal, plávanie, tenis, squash, bedminton, frisbee, a ďalšie.
  7. Jedzte viac ovocia. Ovocie obsahuje nepreberné množstvo vitamínov a minerálov. Viete že pomaranč vám ponúka viac zdravotných výhod ako jedna tabletka vitamínu C ? Pričom užívanie syntetických doplnkov nie je to isté ako jesť ovocie priamo z prírody. Vychutnajte si vašimi chuťovými bunkami týchto 10 najviac výživných druhov ovocia: melón, marhuľa, avokádo, jablko, dyňa, grapefruit, kivi, guava, papaya, jahoda.
  8. Jedzte viac zeleniny. Rovnako ako ovocie, aj zelenina je dôležitá pre blaho nášho zdravia. Odborníci odporúčajú, že by sme mali mať 5-9 porcií ovocia/zeleniny, bohužiaľ väčšina z nás nemá denne ani 5 porcií. Medzi moju obľúbenú zeleninu patrí najmä: ľadový šalát, rajčina, uhorka, mrkva, paprika, fazuľa, špargľa, cuketa... Aká je vaša obľúbená zelenina ?
  9. Voľte žiarivo farebné potraviny. Ovocie a zelenina s jasnými farbami sú zvyčajne vysoké antioxidanty. Antioxidanty sú výborné pre zdravie, pretože odstraňujú voľné radikály v našom tele, ktoré poškodzujú naše bunky. Takže si doprajte dosýta ovocia a zeleniny v rôznych farbách: biela (Banány, Huby), žltá (Ananás, Mango), oranžová (Pomaranč, Papaya), červená (Jablko, Jahody, Paradajky, Melón), zelená (Guava, Avokádo, Uhorka, Šalát, Zeler), fialová / modrá (Čierne maliny, Baklažán, Slivky).
  10. Obmedzte spracované potraviny. Spracované potraviny nie sú dobré, pretože väčšina nutričných hodnôt je zničená, pridané konzervačné látky nie sú dobré pre naše zdravie. Veľa spracovaných potravín obsahuje veľké množstvo soli, čo vedie k vyššiemu krvnému tlaku a ochoreniam srdca. Spracované potraviny sú niečo, čo už nepripomína surovú potravinu. Všeobecne platí, že väčšina potravín v supermarkete je spracovaná. Čím viac prísad je na etikete, tým viac je potravina spracovaná. Dajte si pozor na potraviny, kde v prvých piatich ingredienciách je uvedený cukor alebo soľ.
  11. Milujte sami seba. Ako veľmi máte radi samého seba na stupnici od 1 do 10? Naučte sa milovať samého seba, a aj vďaka tomuto budete zdravší.
  12. Bosá chôdza / beh. Bolo preukázaných veľa pozitívnych prínosov pri bosej chôdzi alebo behu, od lepšieho držania tela až po menší stres pre vaše nohy a vaše kĺby...
  13. Odstráňte negatívnych ľudí z vášho života. Pozitívne duševné zdravie je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Nepotrebujete negatívne mysliacich ľudí vo vašom živote. Ak máte pocit, že niektorý váš priateľ je stále kritický alebo negatívny, tak ho nechajte odísť.
  14. Zbavte sa svojej negativity. Počúvajte myšlienky ktoré prichádzajú do vašej mysle a zbavte sa negatívnych myšlienok. Keď sa človek cíti nešťastný, veľa je. Takže zostaňte pozitívny, a zbavte sa závislosti na jedle aby ste boli šťastný.
  15. Zbavte sa negatívnych myšlienok. Je to skvelý spôsob ako sa očistiť od negativizmu zvnútra pomocou mozgového cvičenia, kedykoľvek sa budete cítiť frustrovaní. Nedržte tieto myšlienky v sebe, nie je to zdravé.
  16. Vyhnite sa spúšťacím potravinám. Spúšťacie potraviny sú potraviny, po ktorých budete ako šialený a nekontrolovateľný. U každého sú spúšťacie potraviny iné. Ale vo všeobecnosti sú to cukríky, čokoláda, čipsy, sušienky, alebo niečo s vysokým obsahom rafinovaného cukru, soli, tuku, alebo múky. Tieto potraviny spôsobujú nerovnováhu krvného cukru, teda spúšťa pocit hladu a chute jesť stále viac. Aké sú vaše spúšťacie potraviny. Identifikujte ich a odstráňte z jedálnička.
  17. Dýchajte. Hlboko. Kyslík je životne dôležitý zdroj života. Možno viete, ako dýchať, ale dýchate správne ? Väčšina z nás nedýcha správne a dýcha len na 1/3 kapacity svojich pľúc. Športovci sú trénovaní správne dýchať aby dosiahli čo najväčšie výkony. Plné dýchanie je to, keď sú vaše pľúca kompletne plné, vaše brucho sa rozširuje a v ramenách je minimálny pohyb.
  18. Emočné stravovanie. Emočné jedenie je jedenie nie kvôli hladu, ale keď sa snažíte naplniť emócie. Páči sa vám jesť keď máte pocit stresu alebo frustrácie? Páči sa vám siahnuť po jedle, keď v práci narazíte na prekážku? Avšak z emocionálneho jedenia nikdy nebude mať radosť, pretože sa snažíte vyplniť medzeru, ktorá nemá nič spoločné s jedlom. Jedlo vám nedáva lásku alebo šťastie, je to proste jedlo. Tak prečo siahate po jedle keď ste „na dne“.
  19. Jedzte malé porcie. Zvoľte viac menších jedál pred niekoľkými väčšími jedlami denne. Toto vyžaduje distribúciu vašej energie po celý deň. Všeobecne platí, že jedzte keď ste hladný a prestaňte, keď ste plný – pozri tip 20. Nemusíte čakať na oficiálne čas jedenia než začnete jesť. Načúvajte svojmu telu čo vám hovorí.
  20. Prestaňte jesť keď ste plný. Mnohí z nás sa spoliehajú na vonkajšie podnety, ktoré nám hovoria že sme plný, ako napríklad, či všetci dojedli, či náš tanier je prázdny alebo nie. Tieto podnety sú irelevantné, mali by ste sa riadiť vnútorným podnetom či váš žalúdok je plný alebo nie. Nemajte pocit, že musíte jesť iba preto, že je jedlo ešte na tanieri. Osobne by som prestal jesť keď som naplnený tak na 3/4 – pretože keď budem jesť kým nebudem plný, potom sa cítim nepríjemne, lebo môj tráviaci systém musí ísť na plné obrátky. Použite svoje črevá ako indikátor.
  21. Prejdi na hnedý cukor namiesto bieleho. Biele sacharidy sú rafinované obilniny ako biela ryža, cestoviny, biele pečivo, sušienky, rezance, tortily a čokoľvek z bielej múky a strúhanky. Živiny boli odstránené vo výrobnom procese, takže je táto strava bohatá na kalórie, ale chýbajú jej živiny. Tiež spôsobujú nezdravé výkyvy hladiny cukru v krvi. Prejdi na hnedé sacharidy (nerafinované komplexné sacharidy), ako je hnedá ryža, celozrnné obilniny, ovos, ovsené vločky, strukoviny a orechy. Tie majú vitamíny a živiny neporušené.
  22. Ži život s cieľom. Pozitívny vplyv na zdravie začína u vás vo vnútri. Žijete zmyselný život? Žijete v súlade s vašim cieľom? Po tom, čo som pred dvoma rokmi začal žiť v súlade s mojim cieľom, som nikdy nebol šťastnejší. A vy to môžete zažiť tiež.
  23. Povedzte nie mastným potravinám. Znížte až vylúčte príjem rýchleho občerstvenia ako hranolky, šišky, jedlá ktoré boli vyprážané. Okrem toho že sú veľmi tučné (1 lyžica oleja je 120 kalórií), vyprážané jedlá obsahujú akrylamid, potenciálne rakovinotvornú chemikáliu. Podľa BBC, môže obyčajná škatuľka s hranolkami obsahovať až o 500 krát viac látok, ako je povolená maximálna hranica v pitnej vode podľa WHO. Existujú lepšie alternatívy a to grilované, restované, dusené, alebo surové potraviny (pozri tip 41).
  24. Nejedzte potraviny s cukrom. To sú vaše cukríky, čokolády, sušienky, biele pečivo, koláče ... Nieže vás ani nenasýtia, ale dokonca sú to spúšťače hladu a budete jesť ešte viac, vďaka rýchlemu cukru, ktorý tieto potraviny obsahujú (pozri tip 16). Namiesto toho jedz zdravé potraviny (pozri tip 36) – budete viac šťastný a spokojný.
  25. Prejdite na organické potraviny. Organické potraviny sú také, ktoré sú vyrobené bez organických vstupov, ako sú pesticídy a chemické hnojivá, neobsahujú geneticky modifikované organizmy, a nie sú spracované pomocou ožarovania, priemyselných rozpúšťadiel alebo potravinových chemických prísad. Organické potraviny v poslednej dobe sa čoraz viac objavujú aj na pultoch supermarketov. Samozrejme sú o niečo drahšie. Ale budete radšej kupovať lacné potraviny a znečisťovať a ničiť svoje telo ?
  26. Zlepši svoje držanie tela. Dobré držanie tela zlepšuje dýchanie (pozri tip 18) a robí váš výzor viac atraktívny a chytrejší.
  27. Nepite limonády a kofeín. Nápoje s kofeínom sú diuretiká, to znamená že urýchľujú rýchlosť produkcie moču. Preto tieto nápoje neprispievajú k vypitiu 8 pohárov vody denne. Limonády sú nezdravé, spôsobujú priberanie na váhe, a sú umelé stimulanty. Prestaňte piť limonády a začnite piť čistú vodu alebo šťavu z čerstvého ovocia.
  28. Nepite alkohol. Alkohol je diuretikum ako kofeín. Nielen že je opakovane preukázané že alkohol má negatívny vplyv na naše telo a zdravie, ale má vplyv aj na správne fungovanie mozgu, pečene, pľúc a ďalších významných orgánov. Ak pijete alkohol pravidelne, je čas, aby ste s tým skončili.
  29. Priprav si svoje jedlo. Pri príprave jedla, môžete kontrolovať čo do neho dávate. Zaobstarajte si nejaké kvalitné kuchynské vybavenie, to bude vaša najlepšia investícia.
  30. Naučte sa hovoriť nie. Nepociťujte že musíte jesť iba preto, že ste von so svojimi priateľmi, alebo preto, že ostatní ľudia vám núkajú jedlo. Stačí povedať nie, a povedať nie som hladný, ak nemáte chuť na jedlo.
  31. Zoberte si fľašu s vodou keď idete von. Týmto spôsobom si môžete doplniť tekutiny, kedykoľvek budete chcieť. To vám ušetrí peniaze, a nebudete si musieť kupovať alternatívy ako limonády, ktoré zvyšujú odplavovanie vody z tela (Pozri tip 27).
  32. Častejšie obedujte v šalátových baroch. Šalátové bary fungujú tak, že si vyberiete rôznu zeleninu, jednu alebo viac poliev a zakončíte to dressingom. Variácií je veľmi veľa, je to sýte, a samozrejme veľmi zdravé.
  33. Voľ nízkokalorické a nízkotučné alternatívy. Dnes už existuje veľa nízkotučných, alebo odtučnených alternatív – od jogurtov, dressingov, sójové mlieka, nátierky, zmrzliny atď ...
  34. Prestaň fajčiť. Bolo značne preukázané že fajčenie škodí zdraviu, vážne zvyšuje riziko rakoviny pľúc, nádorov na obličkách, rakoviny pažeráka, srdcového infarktu atď. Fajčenie light cigariet, neznižuje tieto riziká. Sčítané a podčiarknuté – Ak ste fajčiar, prestaňte fajčiť pre lepšie zdravie, a nie len vaše ale aj vašej rodiny a priateľov. Ak ste nefajčiar, nikdy s tým nezačínajte.
  35. Vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu. Vdychovanie vzduchu od fajčiarov, spôsobuje mnoho rovnakých ochorení ako je to u fajčiarov. Držte si odstup od fajčiarov a vyhýbajte sa im kde môžete.
  36. Dajte si zdravé občerstvenie. Ak máte hlad počas práce, dajte si zdravú desiatu, ako ovocie, šaláty, ovocné šťavy. Sú výživové a nemajú účinky rýchleho cukru. Majte ich vždy po ruke, aby ste ich mohli hocikedy jesť. Držte sa preč od koláčov a sladkostí.
  37. Pite zeleninové/ovocné kokteily. Milujem kokteily, pretože je to rýchly spôsob ako do seba dostať vitamíny a živiny. Stačí hodiť obľúbené ovocie do mixéra, počkať 30 sekúnd, a je to hotové. A chutí to výborne.
  38. Odšťavujte. Vzhľadom na to, že pri odšťavovaní je odstránená vláknina, dostávate vitamíny a živiny priamo do tela. Džúsy a kokteily sa vzájomne dopĺňajú. Džúsy dávajú nášmu zažívaciemu traktu prestávku, zatiaľ čo kokteily nám dávajú aj vlákninu, čo napomáha tráveniu.
  39. Chodievajte von častejšie. Ak máte pravidelnú prácu (8,5 hodiny), je pravdepodobné, že väčšinu času trávite zavretý v kancelárii a nemáte veľa času ísť von a zabávať sa. Počas víkendu budete pravdepodobne zaneprázdnený prácou, alebo nebudete von. Stanovte si cieľ, že aspoň raz týždenne pôjdete von s priateľmi. Nachytať trošku slnečného svetla. Bude to super pre vaše telo a vašu dušu.
  40. Vykonávajte dobrú zubnú hygienu. Nielen že dobrá zubná hygiena vás spraví viac žiadúcim, ale je to spojené aj s lepším zdravým. Čistite si zuby dva krát denne, vypláchnite si ústa po každom jedle a vyčistite si zuby zubnou niťou.
  41. Prihláste so do kurzu. Tanečné kurzy, lekcie aerobiku, tenisové kurzy, spoločenský tanec, plávanie, potápanie, varenie, sú všetky dobré, aby ste s nimi začali. Navštevovanie kurzov tiež umožňuje sa stýkať s novou skupinou ľudí.
  42. Kamaráťte sa so zdravými ľuďmi. Tvoríte prieme 5 ľudí, s ktorými trávite najviac času. Takže čím viac času strávite so zdravými ľuďmi, tým lepšie to je. Jedzte s ľuďmi, ktorí sú zdravotne uvedomelí a vaše zdravé žitie bude ešte viac zábavnejšie.
  43. 4.2.2013

    GALÉRIA:

DISKUSIA:

peter
dakujem za informacie. toto je fakt super stranka. musia ju vsetci poznat.
Reagovať | 2. 7. 2017, 12:37:22