Čo je brezový cukor (xylitol)

Brezový cukor je druh prírodného cukru. Vzhľadovo aj chuťovo je takmer rovnaký ako klasický kryštálový cukor, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je výrazne odlišný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, nemá negatívny vplyv na zuby, odkysľuje organizmus, na jeho spracovanie nepotrebuje organizmus inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. Je vhodný pre dospelých, deti, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach...
Už podľa názvu je jasné, že cukor je získavaný z brezy. Cukor je obsiahnutý v kôre a v dužine brezy. Po jeho spracovaní vyzerá ako obyčajný cukor ale má úplne odlišnú stavbu. Priemyselná výroba brezového cukru ako náhrady klasického cukru začalo Fínsko. Brezový cukor je známy už 115 rokov, ale jeho vplyvy na zdravie a diétne účinky sa začali skúmať až v 60-tych rokoch. Je vhodný ako alternatíva cukru pre diabetikov, má antibakteriálne a preventívne účinky pri tvorbe zubného kazu. Chemické označenie brezového cukru je jednoduché – xylitol, ktorý sa skladá z gréckeho slova xyl (lon) – strom + chemická prípona – itol.

Pre tých, ktorí držia redukčnú diétu

Spotreba cukru tvorí významný podiel prijímaných kalórií a poskytuje prázdne kalórie – kalórie bez nutričnej hodnoty. Ak sa používa xylitol ako náhrada cukru, môže byť užitočný pri znižovaní príjmu kalórií dvoma spôsobmi.
Používanie xylitolu (s mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7) na sladenie prispieva k udržaniu stabilnej hladiny glukózy v krvi.
Xylitol tiež pomáha preto, že má o 40% menej kalórií ako cukor, tým pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.

Spracovanie krvného cukru na základe rozhodnutia organizmu usmerňuje inzulín, ktorý z krvi vyfiltruje všetok cukor. Tým, že zabezpečí prísun cukru do buniek, je schopný okamžite uspokojiť energetickú potrebu organizmu. Zo zvyšku doplní chýbajúcu hladinu uhľohydrátov v svaloch a pečeni a nakoniec nepotrebný cukor premení na tuky a uskladní ich. Ak sa jedná o koncentrovaný cukor – potom je to nesmierna záťaž pre organizmus.

Zložené uhľohydráty, ktoré sú pre organizmus oveľa cennejšie – ako napríklad vláknina a škrobovité potraviny – sa strávia za značne dlhší čas a ich vstrebanie je pomalšie. Tým nezaťažujú organizmus, neprispievajú k vzniku moderných civilizačných ochorení, ale organizmus skutočne vyživujú. Brezový cukor sa vďaka svojmu zloženiu vstrebáva ako zložený uhľohydrát.

Brezový cukor je mimoriadne pomaly stráviteľný uhľohydrát, ktorého premena na glukózu je zložitý chemický proces. Je to časovo náročné, preto nemá takmer žiaden vplyv na hladinu cukru v krvi. Počas celého tráviaceho cyklu iba približne 25% brezového cukru sa premieňa na glukózu a vstrebáva sa v krvi. Zvyšných 75% sa dostáva do črevného systému a stáva sa súčasťou ďalších tráviacich procesov, čím pre telo zabezpečuje nepretržitý zdroj energie.

Pretože xylitol sa odlišuje od cukru svojím molekulovým zložením, nemá všetky vlastnosti cukru. Napríklad xylitol nekryštalizuje, takže sa nemôže používať na výrobu tvrdých cukríkov. Kvasnice ho nedokážu metabolizovať, preto sa xylitol nedá používať pri pečení chleba a iných kvasených výrobkov.

Množstvo xylitolu, potrebné na sladenie nápojov, môže u niektorých ľudí spôsobiť hnačky, kým si naňho nezvyknú. Pre ľudí s citlivým zažívaním je vhodné si zvykať na xylitol po dobu 4-6 týždňov v menších dávkach (jednu lyžičku denne).

Pre diabetikov

Diabetes – ľudovo cukrovka – je chronická porucha látkovej premeny, porucha udržiavania hladiny cukru v krvi. Dôvodom vzniku je nedostatok pankreasom produkovaného hormónu – inzulínu alebo odolnosť organizmu voči nemu, resp. oboje. Ak diabetik skonzumuje väčšie množstvo cukru alebo uhľohydrátov, zvýši sa mu hladina cukru v krvi. Pankreas by mal reagovať tvorbou inzulínu, ktorý zníži cukor v krvi, avšak v dôsledku choroby ho neprodukuje. Zvýšený krvný cukor spôsobuje ďalšie problémy, ako napr. zvýšenie cholesterolu, krvného tlaku, tuku v krvi, ochorenia srdca. Ak sa ochorenie diagnostikuje v počiatočnom štádiu, vhodnou životosprávou môžu pacienti žiť plnohodnotný život.

V dnešnej dobe - vďaka moderným výskumom – ani diabetici sa nemusia vzdať potešenia zo sladkých jedál, stačí si iba vybrať vhodný druh cukru. Práve taký je BREZOVÝ CUKOR.

Početné klinické testy potvrdzujú, že organizmus spracováva brezový cukor nezvyčajne pomaly a nie úplne. Brezový cukor nespôsobuje prudké zmeny v hladine krvného cukru – ani ju nezvyšuje, ani neznižuje, skôr stabilizuje a udržiava v norme. Diabetici použitím brezového cukru môžu konzumovať sladké jedlá bez zmeny hladiny krvného cukru. Na strávenie brezového cukru organizmus nepotrebuje inzulín.

Tehotenský diabetes

Tehotenský diabetes je dávno známe ochorenie. Vzniká v dôsledku hormonálnych zmien, ktoré znižujú vplyv a účinok inzulínu v organizme, čím vzniká dočasná inzulínová rezistencia. Znižuje sa tým reakcia buniek na inzulín, čím potom tie prijímajú menej cukru ( glukózy ). Hladina krvného cukru sa preto zvýši, čo podnecuje pankreas na zvýšenú tvorbu inzulínu, ten však nie je schopný ho vytvoriť v dostatočnom množstve. Po pôrode sa zvyčajne tento stav upraví. V 80% prípadov postačuje úprava stravy a iba u 20% je potrebná liečba inzulínom.

Rizikové faktory zvyšujúce šance na vznik ochorenia:

  • výskyt cukrovky 2. typu v rodine
  • vek matky (väčšie riziko u staršej matky)
  • výskyt ochorenia pri predchádzajúcich tehotenstvách
  • fajčenie

Brezový cukor však predstavuje pre tehotné ženy zdravú, bezpečnú a prirodzenú alternatívu. Pre jeho pozitívny vplyv na zdravie je vhodný aj pre tehotné ženy.

Vedecké výskumy poukázali na to , že matky, ktoré počas dojčenia užívali brezový cukor, výrazne znížili možnosť vzniku baktérií spôsobujúcich zubný kaz v ústach svojich detí. V prípade týchto detí aj v staršom veku sa vyskytuje značne menej stomatologických problémov.

Xylitol ochraňuje zuby

Mnoho výskumov dokázalo, že pravidelná konzumácia brezového cukru vracia zubom stratené minerálne látky. Keďže baktérie v ústach nevytvárajú kyseliny, hladina pH v ústach neklesá, čím sa zabraňuje strate minerálnych látok zo zubov. V určitých prípadoch je tento proces prospešný aj na drobné zubné kazy, ktoré sa tým zaceľujú.

Pravidelnou konzumáciou brezového cukru sa zabraňuje ukladaniu zubného plaku v ústach, čím sa znižuje riziko vzniku zubného kazu.

Samozrejme brezový cukor nezabraňuje v plnej miere tvorbe zubného kazu a iných ochorení ústnej dutiny, preto odporúčame:

  • pravidelnú návštevu zubného lekára (minimálne 2 krát ročne)
  • po jedle, minimálne 2 krát denne si umyť zuby
  • minimálne 1 krát mesačne vymeniť zubnú kefku
  • vylúčiť používanie klasického cukru, denne 3 – 5 krát žuvať žuvačku s obsahom brezového cukru po jedle a medzi jedlami
  • pred spaním užiť 5 gramov brezového cukru približne polovička kávovej lyžičky).

Ďalšie pozitívne vlastnosti

Zabezpečenie a udržiavanie optimálnej kyslosti organizmu je podstatou zdravého životného štýlu. Mierne zásaditý brezový cukor pozitívne ovplyvňuje celý tráviaci cyklus a alkalizuje organizmus.

Brezový cukor prirodzeným spôsobom podporuje činnosť čriev, zabraňuje vzniku zápchy, čím napomáha vyprázdňovaniu usadenín a jedov, čiže očisťuje – detoxikuje organizmus.

Brezový cukor neposkytuje živiny pre viac druhov baktérií, čím nás dokázateľne chráni pred zubným kazom, znižuje výskyt zápalov močových ciest, zabraňuje ochoreniam horných dýchacích ciest, znižuje astmatické ťažkosti. Zabraňuje usadeniu baktérií v ústnej dutine a pomáha predchádzať zápalom. Každodenným užívaním znižuje výskyt zápalov stredného ucha o 40%. Pri miernych formách ochorení môže dokonca nahradiť antibiotiká.

Pružnosť pokožky zabezpečuje kolagén. Vekom sa stráca jeho vlhkosť a pružnosť, preto sa pokožka stenčuje a vznikajú vrásky. Brezový cukor podporuje tvorbu kolagénu, existujúci sa stáva pružnejším a pleť vyzerá mladšie. Podporuje vstrebávanie vitamínu B, čím sa zlepšuje kvalita pleti, vlasov a nechtov.

24.11.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Jana Bujňáková
Kde ho kúpim?

Reagovať | 25. 11. 2013, 13:48:13
admin
V našom eshope www.shopprezdravie.sk, konkretne na tejto adrese http://www.shopprezdravie.sk/cukry/119-brezovy-cukor-1000g-xylitol.html
Reagovať | 28. 11. 2013, 20:37:41
maria
mozem davat do kolacov stejne mnozstvo zylitolu v receptoch ako obycajny cukor?
Reagovať | 26. 8. 2014, 5:20:11
Shopprezdravie
Xylitol ktory mame v eshope je v pomere k cukru 1:1, takze ano, mozete davat rovnake mnozstvo. Mozete ho aj pomliet a urobit z neho praskovy xylitol. Nie je vhodny do kysnutych kolacov, lebo nici bakterie, cize aj kvasinky a cesto by nenakyslo.
Reagovať | 26. 8. 2014, 5:32:53
Marcela
Dobry den, je vhodny aj pri nizkosacharidovej diete? Aky je podiel sacharidov v 100g? Dakujem
Reagovať | 23. 12. 2014, 6:36:10
Jana
Dobry den, chcem sa spytat, ci je brezovy cukor vhodny aj pri protikvasinkovej diete na sladenie, pretoze vo vacsine clankov som nasla povolenu len steviu, ale nou sladit nechcem.
Vopred dakujem za odpoved
Reagovať | 3. 11. 2015, 20:25:16
Beata
Co ak mam alergiu na brezu? A neviem ci iba na pel ...
Reagovať | 10. 3. 2016, 21:26:41
Darina Hlaváčová
Dobrý deň, prosím Vás, je možné používať ho na výrobu lekvárov, resp. džemov, sirupov či vína?
Reagovať | 15. 1. 2017, 15:12:52
Michal
"Pretože xylitol sa odlišuje od cukru svojím molekulovým zložením, nemá všetky vlastnosti cukru. Napríklad xylitol nekryštalizuje, takže sa nemôže používať na výrobu tvrdých cukríkov. Kvasnice ho nedokážu metabolizovať, preto sa xylitol nedá používať pri pečení chleba a iných kvasených výrobkov. "

Takze na víno urcite nie. Sirupy a dzemy v pohode.
Reagovať | 15. 1. 2017, 19:06:08
Maria
samozrejme ano zavatam s brezovym cukrom a som.max. spokojna
Reagovať | 7. 4. 2018, 0:09:55
Fero
Pre upozornenie: xylitol je vysoko toxicky pre psi. Uz 100mg na 1kg hmotnosti moze byt psa zivotu nebezpecna davka. Psa strednej velkosti (20kg) su to 2 grami xilitolu. Malemu psovy, napriklad civava (1kg), moze stacit 0.1g xilitolu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol

Aby sa nestalo ze si niekto upecie kolac z xilitolom a da ho ochutnat svojmu domacemu milacikovy.
Reagovať | 25. 1. 2017, 16:44:51
Marta Bullová
Prečo píšete gramaticky nesprávne xilitol, keď správne máte len prvé slovo. No, Vám chýbajú základné gramtické základy zo slovenčiny. Vy ste inej národnosti. Chybné je : Malému psovy-to ste ako mohli napísať tak s hrubou chybou? V 6.páde nikdy nie je -y, ale len -i alebo -e. Pes je životné podstatné meno. A tá posledná veta by sa mala ukazovať na transparente ako na výstrahu! Strašnéééé. Správne je: Aby sa nestalo, že si niekto upečie koláč so xylitolom a dá ho ochutnať svojmu domácemu miláčikovi. Vy vlastne nesmiete takto negramotne vkladať príspevky nikde lebo budete na celoslovenský výsmech. MB
Reagovať | 11. 3. 2021, 15:18:10
Hatatitla
To je typicky slovenské. Užitočná správa aby si niekto neotrávil psa a jediné co vás napadne je takto absolutne nekorektným až výsmešným spôsobom poukazovať na niekoho chybnú gramatiku. Tak komu hamba? Hamba takej arogancii. Pre riešenie frustrácie odporúčam využiť terapeutickú pomoc a neodbavovať sa na náhodných ľuďoch na internete
Reagovať | 3. 11. 2022, 8:51:52
Juraj
1. Za opytovacou vetou sa dáva otáznik. (Prečo píšete...)
2. A čo ak je inej národnosti?
3. Dvojbodka sa pripája k predchádzajúcemu slovu bez medzery.
4. "Tak s hrubou chybou" - to je čo za slovosled? A skloňovanie? Tam má byť inštrumentál - s takou hrubou chybou!
5. Pred spojkou lebo sa píše čiarka.
Keď sme teda pri gramatike a celoslovenskom výsmechu, milá Marta.
Ale téma je brezový cukor, nie gramatika, ktorú, mimochodom, vôbec neovládaš tak, ako sa tváriš. A to sa ešte môžeme baviť o Tvojej mizernej štylistike, všakže? :-) Ale na inom fóre, keďže toto je o zdravej výžive...
Reagovať | 8. 5. 2023, 0:12:37
Janka
Dobrý deň, nemáte skúsenosti s brzdovým cukrom a prídavok (samozrejmev maličkom množstve) do olejov, krémov? Pre zlepšenie stavu pokožky?
Reagovať | 17. 4. 2023, 11:47:07
Janka
Dobrý deň, nemáte skúsenosti s brzdovým cukrom a prídavok (samozrejmev maličkom množstve) do olejov, krémov? Pre zlepšenie stavu pokožky?
Reagovať | 17. 4. 2023, 22:09:28
Attila
Skladom ponuka brezového cukru xylitol na https://www.jedlomkzdraviu.sk/xylitol/
Reagovať | 7. 1. 2024, 22:01:05