Quinoa

Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet. Hoci sa pestuje už 5 000 rokov, až teraz zažíva svoj veľký boom. A má aj prečo. Je bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok. Z vitamínov je bohatá na vitamín C, thiamín, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú. Okrem množstva vitamínov a minerálov je plná zdravých polynenasýtených mastných kyselín, vlákniny a antioxidantov. Vďaka vyváženému pomeru esenciálnych aminokyselín, by nemala chýbať v kuchyni vegetariánov alebo vegánov. Jej ideálne zloženie vyrovnáva hladinu cukru v krvi, čím sa quinoa stáva skvelou prevenciou cukrovky. Pravidelnou konzumáciou znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Neobsahuje lepok, preto si ju s chuťou a bez výčitiek môžu dopriať aj ľudia s alergiami.

Skvelo chutí a jej príprava Vám zaberie len pár minút. Quinoa sú semená vyzerajúce a chutiace ako obilné zrno. Malé, korálkové pseudo zrnká s jemne horkou a orieškovou chuťou a s pevnou, ale sypkou textúrou. Quinoa sa varí a konzumuje sa ako obilné zrno, dokonca má podobný obsah výživných látok. Quinoa sa preto vďaka svojim gastronomickým vlastnostiam a spôsobom prípravy považuje za zrno, biologicky ide avšak o semená rastliny z čeľade mrlíkovitých, kam patrí špenát alebo repa. Rastlina Quinoa je jedlá celá vrátane listov a purpurovej stonky, avšak najznámejšie a najobľúbenejšie sú práve semená. Listy rastliny chutia podobne ako špenát, mangold alebo listy repy. Poznáme niekoľko druhov quinoa – najznámejšie a najrozšírenejšie sú biele, vzácnejší a drahší je červený druh – ten má tvrdšie semená so silnou zemitou chuťou. Okrem bielej a červenej farby môžu byť semená quinoa zafarbené do oranžova, ružova, fialova, hneda, dokonca sú aj čierne druhy.

Oriešková chuť a mäkká až vatová textúra ponúkajú výbornú alternatívu k bielej ryži alebo kus-kusu. Najviac výživných látok zachováte, keď budete quinoa variť alebo dusiť. Pri varení sa zrná nabobnajú a štvornásobne zväčšia svoj obsah, zároveň strácajú farbu a sú priesvitné. Pred varením zrná namočte alebo prepláchnite. Proces prípravy quinoa je podobný vareniu ryže alebo cestovín – zhruba dva hrnčeky vody priveďte do varu, pridajte jeden hrnček zŕn a varte zhruba 15 minút, až kým sa neoddelia klíčky od semien.

Quinoa je výborná nielen ako náhrada lepkovej prílohy pre celiatikov alebo mäsa pre vegetariánov, vynikajúco sa hodí do plniek alebo ako raňajkové menu namiesto cereálií. Poslúži ako základná ingrediencia pre vegetariánske fašírky či rezne. Uvarené zrná si môžete opiecť na olivovom oleji a cesnaku, pokvapkať citrónovou šťavou a osoliť morskou soľou, postrúhať parmezánom alebo pridať na kocky nakrájaný feta syr a zopár bobúľ čučoriedok. Uvarenú quinou možno skombinovať s fazuľou, tekvicovými semiačkami, šalotkou alebo koriandorm. Naklíčené “zrná“ dodajú každému šalátu jemnú orieškovú chuť a množstvo bielkovín, možno ich pridať do zeleninových polievok alebo omáčok. Na sladko možno pripraviť quinoa s orieškami, ovocím, celiatici môžu dokonca quinoa múku použiť na pečenie koláčikov a múčnikov. Na americkom kontinente sa v súčasnosti nachádza neuveriteľné množstvo výrobkov z quinoa semien – cereálie, müsli, nealkoholické nápoje, pečivo, cestoviny, krekery a iné snacky, quinoa múka a vločky a podobne.

Quinoa uskladňujte vo vzdochutesných nádobách v chladničke alebo mrazničke. Kvôli vysokému obsahu tukov sa musia uchovávať na suchom a chladnom mieste, aby nestuchli.

12.12.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.