Nebezpečný cukor

Krátky úvod do histórie cukru

Dlhé stáročia ľudia sladili jedlá len medom a prírodnými šťavami. Cukor vo výraznej miere prerazil až v 19. storočí. Vtedy prišli nové technológie, ktoré umožnili jeho masívnu výrobu z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Netrvalo ale dlho a lekári si uvedomili jeho nepriaznivé účinky na zdravie človeka. V dnešnej dobe už našťastie vieme nahradiť cukor inými lepšími umelými alebo prírodnými sladidlami ako je xylitol (brezový cukor) alebo stévia (sladká bylinka).

Aby sme pochopili prečo práve cukor, vrátime sa trošku späť, do začiatku 20. storočia do Ameriky. Cukor tu získal veľkú popularitu, lebo sa používal ako konzervačná látka potravín a bol aj kľúčovým prvkom pri výrobe alkoholu. Dovážali ho v tak veľkých množstvách, že po skončení občianskej vojny, predstavoval pre USA najväčšiu príčinu obchodného deficitu. Preto bol na ministerstvo poľnohospodárstva povolaný Harvey Willey aby zaistil sebestačnosť USA na výrobe cukru. A Willeymu sa začalo dariť.

Začiatkom 20. storočia začali niektorí lekári ľuďom doporučovať aby nejedli toľko cukru. Jedným z ľudí, ktorým bola táto cukrová diéta doporučená bol aj americký prezident Theodor Roosewelt (prezidentom 1901-1909). Pred nástupom do funkcie bol známy ako fyzicky aktívny človek. Po piatich rokoch funkcie si cukor a sedavé zamestnanie vyžiadali svoju daň. V roku 1907 kvôli rastúcej obezite nakázal prezidentovi jeho lekár aby nahradil cukry sacharínom (Sacharín je neenergetické náhradné sladidlo, ktoré vynašiel chemik Constantin Fahlberg, vyrábané z kamennouhoľného dechtu. Chuťou je asi päťstokrát sladší ako cukor, má však nepríjemný horký chuťový dojazd)

Toto rozhodnutie lekára napomohlo odvrátiť útok cukrovej loby proti umelým sladidlám. Zhodou okolnosti sa v tej dobe na Roosewelta obrátil budúci viceprezident USA James S. Sherman, vtedy reprezentantom potravinárskej firmy Sherman Brother. Táto firma bola napadnutá Willeyom kvôli používaniu sacharínu v konzervovanej kukurici. Willey toto označoval za ilegálne nahradzovanie cennej suroviny, samozrejme mal na mysli cukor, podradnou náhradou – sacharínom. Naviac si nechal vypracovať štúdiu o škodlivosti sacharínu. Prezident usporiadal audienciu, ktorá mala ujasniť postoje oboch strán. Willey si hneď udelil slovo „Každý, kto je konzervovanú kukuricu od Shermana, konzumuje akýsi produkt vyrobený z uhoľného dechtu, ktorý jedlo znehodnocuje a poškodzuje ľudské zdravie.“

Rooseweltova reakcia však Willeyho totálne sklamala: „Hovoríte, že sacharín je škodlivý ľudskému zdraviu?“ „Áno pán prezident“ „Dr. Rixley mi dáva sacharín každý deň. Každý, kto tvrdí, že sacharín škodí zdraviu, je idiot“. Ďalší deň prezident ustanovil výbor odborníkov, ktorý skoro došli k záveru, že sacharín je pre ľudskú výživu bezpečný. Tým sa skončila kariéra Harveye Willeyho ako vládneho experta. Odvtedy uplynulo vyše 100 rokov, ale boj s cukrovou loby stále pokračuje. Aj keď v poslednej dobe sa dostávajú do popredia rôzne náhradné umelé aj prírodné sladidlá.

Obsah bieleho cukru

Biely cukor nie je prirodzená látka. Je to umelý produkt, z ktorého sa väčšina živín odstráni v odpade, ktorý sa volá melasa. Jeho škodlivý účinok spočíva v narušení prirodzenej rovnováhy zložiek v potrave. Rafinovaný cukor neobsahuje žiadne živiny – vitamíny, minerály, enzýmy ani aminokyseliny. Je látkou, ktorá predstavuje pre organizmus prázdne kalórie. Vyrába sa z cukrovej repy, z ktorej priemyselným spracovaním vzniká čistá sacharóza. To čo ostane, je koncentrované neprírodné narkotikum, ktoré ľudské telo nemôže zvládnuť, aspoň nie v takých množstvách, v akých je hltaný pri dnešnom zažitom životnom štýle. Cukor oberá organizmus o mnoho cennej energie a výživných zložiek, ktoré sú potrebné pre jeho spracovanie v ľudskom tele. Cukor negatívne vplýva na takmer všetky ľudské orgány.

4 dôvody prečo je cukor nebezpečný

Prvý dôvod: Cukor je čistá chemikália (ako heroín). Heroín aj cukor sú získavané veľmi podobnými procesmi rafinácie. Pri výrobe heroínu je najprv z maku vyťažené ópium. Ópium je ďalej rafinované na morfium, potom chemicky upravené a znova rafinované na heroín. Tak podobne je aj cukor najprv vytlačený ako šťava z trstiny (alebo repy) a rafinovaný na melasu. Potom je spracovaný na hnedý cukor a konečne na zvláštne biele kryštáliky C12H22O11, ktoré sú pre ľudské telo cudzou chemikáliou.

Druhý dôvod: Cukor je návykový. Pre jeho návykovosť a spôsob spracúvania ho lekári neváhajú porovnávať dokonca s heroínom! Hovoria o ňom ako o jednom z najničivejších narkotík. Môže za to parazitická kvasinka Candida albicans, ktorá sa v organizme človeka živí cukrom a za jeho pravidelný prísun nás odmeňuje neurotoxínami vyvolávajúcimi krátkodobú eufóriu. To je ten krátkodobý príjemný ukľudňujúci pocit po požití sladkej potraviny. Rafinovaný biely cukor je nebezpečnou drogou, ktorá vyvoláva závislosť, prehnane uvoľňuje a dilatuje organizmus. Pri úplnom vylúčení rafinovaného cukru zo stravy sa dokonca objavujú abstinenčné príznaky. Takmer každý človek začína s konzumáciou cukru už v detstve a preto si nie len vytvoril silnú chuť na cukor, ale aj nezvládnuteľnú túžbu po konzumácii.

Tretí dôvod: Cukor je pomalý. Pomalý, no zradný. Cukor je nebezpečnejší než sa zdá, a to preto, lebo poškodenie, ktoré cukor robí je pomalé a neuvedomujeme si ho. Ak by sme cukor prirovnali k tabaku, a tabak bol 10-krát škodlivejší ako je, nenapáchal by ani tisícinu škody spôsobenej cukrom. Cukru trvá roky kým vám zničí pankreas, adrenalínové žľazy, zhodí celý váš endokrinický systém a spôsobí rozmanité škody, ktoré uvediem nižšie.

Štvrtý dôvod: Konzumované množstvo. Civilizované národy v dnešnej dobe konzumujú nadmerné množstvo cukru Ak začnete čítať etikety na potravinách v akomkoľvek supermarkete, zistíte, že všetko obsahuje cukor. Väčšina potravín je ním naplnená – od obilnín po polievky, kečup a hotdogy. Niektoré cereálie tvorí až z 50% cukor. Priemerná spotreba cukru na jedného človeka na Slovensku je 38 kg za rok. V Amerike je to dokonca až 80 kg. Pritom by priemerná ročná spotreba nemala presiahnuť 10 kg a z toho by mala byť výrazná časť med.

Negatíva konzumácie bieleho jedu.

O škodlivosti bieleho cukru by sa dali písať romány. Skutočnosť, že cukor neobsahuje žiadne živiny, netreba pripomínať. Hlavnými negatívnymi dôsledkami bieleho cukru je vznik zubného kazu, nadváhy, rakoviny, cukrovky a srdcových ochorení. Nadšení konzumenti bieleho cukru si koledujú o vznik dlhodobého stresu, únavy či depresie. Cukor má moc negatívne ovplyvniť pokojný nočný spánok. Abstinencia spánku vedie opäť k zvýšenej únave a stresovým situáciám. Biely jed je zodpovedný za vznik mnohých zápalových ochorení, ovplyvňuje zdravie kostí a vedie k premnoženiu niektorých baktérií (v dôsledku čoho vznikajú napríklad plesňové ochorenia). Cukor negatívne ovplyvňuje funkcie metabolizmu a vyvoláva závislosť.

V odrážkach môžeme zhrnúť negatíva cukru takto:

  • Spôsobuje celkové prekysľovanie organizmu (telo potrebuje zvýšený príjem vitamínov skupiny B, živín, vlákniny a niektorých minerálov)
  • zaťažuje tráviaci trakt (znehodnocuje prechod zdravej stravy našim organizmom)
  • vykrmuje rakovinové bunky (zvyšuje riziko rakoviny žalúdka)
  • znižuje hladinu dobrého cholesterolu (zvyšuje hodnoty zlého cholesterolu)
  • zapríčiňuje osteoporózu
  • vznik srdcovo-cievnych ochorení
  • dentálne problémy
  • poškodzuje pečeň
  • vznik cukrovky
  • problémy so zrakom
  • prispieva ku vzniku Alzheimerovej choroby
  • spôsobuje obezitu a hemoroidy
  • starnutie pokožky, úbytok kolagénu
  • žalúdočné vredy a ľadvinové kamene
  • vznik, alebo zhoršenie akné
  • ďalej cukor vyvoláva nervozitu, nesústredenosť, agresivitu, násilie, nekontrolovateľné emócie

Ako sa cukru vyhnúť a byť zdravým?

Tu treba spomenúť že žijeme práve z cukrov, ale nie je cukor ako cukor. Prvým krokom je vyradenie bieleho cukru zo svojho jedálnička. Jednoduchý cukor telo ničí, ale zložitý cukor - škrob slúži telu k vytvoreniu zásoby dlhotrvajúcej energie a je vlastne úplne nevyhnutný pre náš život. Naučte sa pri príprave jedál používať zdravšie náhrady cukru, prinajmenšom tmavý trstinový cukor, ktorý obsahuje aspoň nejaké výživné látky. Čo sa týka kalorickej hodnoty je rovnako nezdravý ako biely cukor. Zdravšou náhradou je napríklad javorový sirup, ktorý disponuje mnohými cennými látkami. Tiež cukry prijímané formou čerstvého sladkého ovocia neničia organizmus žiadnou ujmou, ich konzumácia je pre telo naopak veľmi prospešná a jedno ovocné jedlo denne bohato stačí dodať organizmu dostatok cukrov. Žiadny ďalší čistý cukor nie je potreba, ale ak nemôžete odolať chuti na sladké, používajte čerstvý včelí med, je zásadotvorný, nevyvoláva kvasné procesy a má pomerne vysokú radiovitalitu. Je možné ho použiť miesto cukru takmer všade. Odporúčame sa vyhnúť tepelnej úprave medu, pretože stráca cenné látky. Skvelú víziu do budúcnosti má stévia alebo xylitol, ktoré sú charakteristické minimom kalórií a nízkym glykemickým indexom.

14.1.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Ľubica Petrášová
Ja len brown sugar and honey , dobry clanok:)
Reagovať | 14. 1. 2013, 15:49:00
Monika Karasová
Tomuto treba robiť veľkú osvetu jedno veľké like skvelému článku
Reagovať | 19. 1. 2013, 10:24:00
Michal Petráš
Kiež by si to uvedomili všetci ľudia, že koľko cukru je všade a aký je škodlivý. Keď som vysadil cukor, do troch mesiacov som schudol 9 kilo a vôbec to nebolo ťažké. Cukor sa dá nahradiť a vôbec netreba držať žiadne diéty.
Reagovať | 19. 1. 2013, 16:04:00
Monika Karasová
Podobne - za 4 mesiace -12kg
Reagovať | 19. 1. 2013, 16:14:00
Ľubica Petrášová
Cau Moni, ako sa dari? Pozdravujem Martina panabeka ten cas leti, ak ma pamat neklame, naposledy som ta videla na plese v TO par rokov dozadu
Reagovať | 19. 1. 2013, 18:25:00
Dáša Koišová
Michal, ale neverím, že to bolo LEN vynechaním cukru - celková zmena životného štýlu,nie?
Reagovať | 21. 1. 2013, 9:35:00
Michal Petráš
Daša, keď hovorím o cukre, mám na mysli komplexne cukry, čiže aj bielu múku, pečivo a chleba z bielej múky vôbec nejeme. Kupujeme špaldovú a pečieme si sami. Zemiaky nahrádzame zeleninovými šalátmi, poprípade inými prílohami, napr tekvica hokaido, sú z nej super hranolky. Keď niečo robíme na panvici, tak používame buď masť, alebo kokosový olej, ten sa vôbec neprepáli.Sladkosti vôbec, keď tak čokoládu s 85 percentami kakaa a minimom cukru. Poprípade domáce koláčiky bez cukru - nahradený xilitolom alebo steviou. No a dalo by sa pokračovať, ale priebežne budeme pridávať články, takže sa všetko dozvieš. Onedlho spustíme doménu vsetkoprezdravie.sk tak tam to bude ešte viac rozvinuté.
Reagovať | 21. 1. 2013, 9:59:32
Monika Karasová
Tak na ten web sa veľmi teším
Reagovať | 21. 1. 2013, 10:05:18
Dáša Koišová
Však ja viem, že to nie je čisto len o cukre ako takom. Ale je to aj o tom zaradení zeleniny do jedálnička a celkovo zdravšie stravovanie. Ja postupne začínam špaldovou múkou,ale ja ňou zahusťujem polievky. K pečivu som sa veru ešte nedostala. A maškrtenie -tak by som mala veru riadny absťák,ak vynechám My moc nevyprážame,ale tá masť ma prekvapila,ale už som počula,že je to "zdravšie" vysmážanie. Teším sa na web
Reagovať | 21. 1. 2013, 13:25:22
Jaroslava Berkiová
Dáši všetko sa dá a ver že nebudeš mať ani absťák, to že budeš vynechávať cukor ešte neznamená, že nebudeš jesť sladké. My sme všetky vianočné koláčiky upravili - nahradili sme múku špaldovou a cukor xylitolom. Chutí to rovnako, ale nemusíš mať z toho výčitky. Pri zaradení týchto surovín do pečenia to chce trošku experimentovať, lebo cesto sa správa máličko inak, ale v podstate sa nám všetko podarilo. Na nete sú rôzne rady, ktoré podrobne študujeme a postupne ich tu budeme aj prezentovať vždy keď niečo nové aj vyskúšame.
Reagovať | 21. 1. 2013, 22:46:22
Dáša Koišová
musím prísť na "komplexné školenie"
Reagovať | 21. 1. 2013, 9:40:00
Ľubica Géringová
Jarka tak toto si asi prečítam viac krát , aby som to dostala do hlavy a všetko správne pochopila už som síce nahradila biely cukor hnedým alebo medom ale do koláčov ešte nie, ale aj to bude.
Reagovať | 9. 8. 2013, 20:40:21
Kaliber 406
Vidím že autor/ka článku považje sacharin za bezpečný. Preto citujem zo stránky http://dia.hnonline.sk/info-pre-diabetikov-20527/nastrahy-umelych-sladidiel-616737 : "SACHARIN: Znepokojenie vyvolala vedecká štúdia z roku 1960, ktorá poukázala na spojitosť medzi sacharínom a rakovinou močového mechúra u laboratórnych potkanov. V Kanade na základe výsledkov tejto štúdie sacharín v roku 1977 zakázali (výnimku majú len diabetici)," Koniec citátu.
Reagovať | 4. 12. 2014, 10:12:21
Vsetkoprezdravie
Dakujeme za reakciu.
Ano v dnesnej dobe sa uz vie ze sacharin az taky zdravy nie je, ale podstatou odstavca kde je spominany sacharin, je uplne nieco ine. Ked si aj pozriete roky, odohralo sa to zaciatkom 20 storocia. Studia ktoru uvadzate vy, je z roku 1960.
Uvedeny odstavec sluzi iba ako uvod do historie cukru, tak ako to hovori nazov.
Reagovať | 4. 12. 2014, 13:47:53
Miloš
Pre chemika je to veľmi zábavný článok. Ešte teraz sa mi chveje bránica. Najlepšie bolo prirovnať cukor k heroínu, na základe toho, že oba sa vyrábajú rafináciou. (Rafinácia = čistenie). Je to ako zadupať pod zem destilovanú vodu len preto, že sa vyrába destiláciou, podobne ako alkohol.... Ste cool ! :-)
Reagovať | 9. 12. 2014, 0:21:57
Jozef
Suhlasim, neda sa to citat, su to nezmysly.
Reagovať | 10. 11. 2015, 23:48:19
ivan.127
aký je váš názor na používanie, resp, porovnanie medu a sladidiel, ako je erithrytol a xylitol?
Reagovať | 26. 9. 2016, 17:40:21