Spoločné rodinné jedenie pre lepšie duševné zdravie detí

Spoločné rodinné jedenie je ideálne pre zblíženie sa s dieťaťom.

Americkí vedci odhalili, že pravidelné rodinné jedlá sú skvelé pre zlepšenie duševného zdravia detí, najmä dospievajúcich.

Do štúdie bolo zahrnutých 26.000 dospievajúcich detí vo veku od 11 do 15 rokov. Dotazník obsahoval otázky týkajúce sa frekvencie spoločného jedávania so svojimi rodičmi resp. s celou rodinou, ale aj celý rad ďalších úloh, ktoré odhaľujú stav ich duševného zdravia.

Výsledky ukázali, že častejšie rodinné jedlá majú pozitívny vplyv na ich duševné zdravie. Konkrétne deti, ktoré často jedli s rodinou, mali menšie problémy so správaním a emocionálnym rozvíjaním osobnosti.

Pozitívny vplyv rodinných jedál bol preukázaný u všetkých detí, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo sociálno-ekonomický status rodiny.


Profesor Frank Elgar z EveridaiHealth vyhlásil že „Výsledky našej štúdie nie sú nijako zvlášť prekvapujúce, pretože je známe, že rodina hrá dôležitú úlohu pri výchove a rozvoji".

Vedci poukazujú na to, že rodičia by mali využiť každú príležitosť stýkať sa so svojimi deťmi, a rodinné jedlá sú na to ideálnym časom.

Uvoľnená atmosféra, výmeny myšlienok a rozhovory, sú súčasťou rodinného jedla, čo je dôvod, prečo majú veľký význam v duševnom vývoji dieťaťa.

Aj keď nie ste schopní každý deň v týždni usporiadať spoločné jedenie, pokúste sa využiť aspoň jeden deň v týždni, počas ktorého strávite spoločne raňajky, obed alebo večeru. Verte tomu alebo nie, že to pomôže vášmu dieťaťu aby sa s vami viacej zblížil, spoznal skutočné hodnoty života, a aby rástol a vyvíjal sa bez problémov, a to jak fyzicky, tak psychicky.

28.3.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.