Prírodné sladidlá – sirupy

Každý z nás si z času na čas potrebuje nejako uspokojiť chuť na sladké. Veľká väčšina bežných sladkostí je však sladená rafinovaným bielym cukrom. Určite stojí za to naučiť sa využívať iné, oveľa prirodzenejšie sladidlá -sirupy. Ich nespornou výhodou je, že sú zdravšie, pretože sú vyrábané šetrnými metódami bez pridaných látok, obsahujú cenné živiny a sú ľahko stráviteľné.

Agávový sirup

sa získava z mexického kaktusu agáve. Je sladší ako cukor, má nízky glykemický index (preto je vhodný aj pre diabetikov). Je o niečo redší ako med a má neutrálnu chuť, dobre sa teda hodí pre "začiatočníkov". Má mnohostranné využitie, môže sa použiť na sladenie nápojov (ľahko sa rozpúšťa aj v studených tekutinách, preto je vhodný aj na prípravu rôznych miešaných nápojov a kokteilov), kaší, na prípravu dressingov, marinád i na pečenie sladkostí a zákuskov.

Datľový sirup

patrí k tradičným sladidlám na Strednom východe a je vlastne len koncentrovanou datľovou šťavou. Chuťovo je veľmi príjemný a aj deti ho majú rady. Používajte ho na prípravu kaší, pokvapkajte ním palacinky, wafle alebo zmrzlinu, pridajte ho do cesta na prípravu dezertov. Je výborný v kombinácii s mliečnymi výrobkami (tvaroh alebo jogurt polejte sirupom a máte výborný dezert), zaujímavé je tiež spojenie chutí datľového sirupu a kozieho syra.

Javorový sirup

sa vyrába tak, že miazga z javora cukrového sa zahriatím zahustí a vznikne tak tradičný javorový sirup. Sirup s označením grade A je najjemnejší, najsvetlejší a najdrahší. V Európe sa najviac predávajú sirupy grade B a C, ktoré majú výraznejšiu javorovou chuť a sú tmavšie. V Kanade sa sirup tradične používa na poliatie palaciniek a lievancov. Môžete ho používať podobne ako datľový sirup, lebo aj javorový sirup je výborný s jogurtom alebo tvarohom. Má vyšší glykemický index.

Jačmenný sirup so sladom

je sirup s pomerne výraznou sladovou príchuťou. Dobre sa hodí na prípravu rôznych omáčok, zálievok a marinád (jednoduchú zálievku pripravíte,napríklad zmiešaním jačmenného a javorového sirupu, olivového oleja a vínneho octu). Pri pečení je dobré kombinovať jačmenný sirup s ďalším sladidlom, aby pokrm nezískal príliš silnú sladovú chuť. Vyskúšajte ho napríklad na príprave perníka.

Ryžový sirup

je prirodzene bezlepkový obilninový sirup. Vzhľadom k svojej pomerne neutrálnej chuti má medzi obilninovými sirupmi najuniverzálnejšie použitie. V kuchyni s ním môžete pracovať podobne ako s agávovým sirupom, len na sladenie čaju a kávy sa príliš nehodí. Je mimoriadne vhodný na pečenie. Sladí menej než cukor.

Špaldový sirup

je výživovo veľmi hodnotný sirup s ľahkou sladovou príchuťou. Polejte ním palacinky alebo wafle. Môžete ho používať podobne ako jačmenný sirup. Podobne ako ryžový a jačmenný sirup, aj špaldový sladí približne o polovicu menej než cukor.

Kvalitný med

je potravina, ktorú niektorí považujú takmer za liek. Obsahuje vitamíny skupiny B, enzýmy, minerály a stopové prvky. Kvalita medov, ktoré sa na trhu vyskytujú, je však veľmi rôznorodá. Známe sú podvody, kedy sa na trhu objavuje falšovaný med alebo med obsahujúci zvyšky antibiotík a pesticídov. Med sa tiež často zahrieva, aby sa dosiahla jeho tekutá konzistencia v prípade, že med predtým skryštalizoval. Tým sa ale zničí časť jeho cenných lá tok. Dávajte prednosť medu z overených zdrojov a medu v bio kvalite.

Sirupy a pečenie sladkosti.

Keď v recepte, ktorý chcete pripraviť chcete namiesto cukru použiť sirup, je potrebné časť inej tekutiny ubrať (pozri tabuľku). Ak v recepte nie je uvedená žiadna iná tekutina, pridajte približne 5 lyžíc múky na každý hrnček sirupu, ktorým nahrádzate cukor. Ak použijete obilninové sirupy, prirodzené enzýmy v nich obsiahnuté môžu spôsobiť, že cesto zredne (najmä tam, kde sa nepridávajú vajcia). Preto je dobré sirup najskôr 2 minúty po variť, nechať vychladnúť a až potom pridať potrebné množstvo sirupu do cesta. Jačmenný sirup so sladom väčšinou rednutie cesta nespôsobuje. Pri príprave dezertov typu cookies je potrebné mať na pamäti, že keď použijete sirupu namiesto cukru, budú sušienky skôr mäkké, nie chrumkavé. Najchrumkavejší výsledok dosiahnete vtedy, keď použijete ryžový sirup.

Druh sirupu Množstvo, ktoré nahradí 1 hrnček cukru O koľko je treba znížiť množstvo tekutín v recepte
Agávový 2/3 až 3/4 hrnčeka 3 lyžice
Ďatlový 3/4 hrnčeka 3 lyžice
Javorový 3/4 hrnčeka 3 lyžice
Ryžový 1 +1/3 hrnčeka 1/4 hrnčeka
Jačmenný so sladom 1 +1/3 hrnčeka 1/4 hrnčeka
Špaldový 1 +1/3 hrnčeka 1/4 hrnčeka
27.11.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.