Špaldový chlieb
Ingrediencie:
- 400g hladkej špaldovej múky
- 100g hladkej celozrnnej špaldovej múk
- 60g píniových orieškov
- 350 ml vody
- 1 PL olivového oleja
- veľká hrsť rukoly – nasekanej
- 1 strúčik roztlačeného cesnaku
- droždie
- 2PL trstinového cukru
- 1 a pol ČL soli
Dajte do nádoby vodou, olej, cukor, soľ, píniové oriešky a cesnak. Potom to zasipte múkou a navrch pomrvte droždie. Zapnite robota a počas miešania cesta prisypte rukolu. Keď je cesto dobre vymiesené, dajte ho do chlebovej formy a piecť do rúry na čé minút pri teplote 200 stupňov. Po vybratí chleba z rúry, potrite chlib z vrchu vlažnou vodou, aby kôrka ostala krásne mäkká.
Poznámka:Špaldová múka sa správa ináč ako pšeničná. Cesto by ste mali mať viac vlhké. Malo by sa lepiť. Vtedy dobre vykysne a chlieb nebude taký hutný ale pekne nadýchaný. 350 ml sme použili a stačilo – viď obrázky. Pri kysnutí si predhrejte rúru na 40-50 stupňov a nechajte tam cesto kysnúť po dobu 20 minút. Je to rýchlejšie a cesto krásne vykysne. po 20 minútach cesto vyberte, zapnite rúru, a až keď bude teplota cca 200 stupňov dajte cesto späť.