Strukoviny

Naši predkovia jedávali strukoviny takmer denne. V dnešnej dobe na ne buď zabúdame alebo sa im zámerne vyhýbame. Bojíme sa dlhého varenia, mnohohodinového namáčania a hlavne nadúvania. Ale nemali by sme ich v našom jedálničku vynechávať, lebo sú nie len výborné, ale predovšetkým zdravé!!

Strukoviny sú zdrojom rastlinných bielkovín, to znamená, že vďaka strukovinám môžeme obmedziť konzumáciu živočíšnych bielkovín, ktoré naopak v prehnanom množstve zdraviu škodia. Svojím zložením strukoviny čistia a tým aj chránia naše cievy, srdce a pomocou znižovania „zlého“ cholesterolu, krvného tlaku, hladiny cukru v krvi, môžu pomôcť posilniť funkciu čriev. Zároveň patria medzi potraviny, ktoré pomáhajú v prevencii zhubných nádorov.

Strukoviny obsahujú zdravé tuky, mnoho minerálnych látok (draslík, horčík, zinok, železo, vápnik, meď), vitamíny – predovšetkým B a E a veľmi dôležitú kyselinu listovú. Zároveň obsahujú aj veľké množstvo vlákniny. Podľa čínskej medicíny strukoviny posilňujú ľadviny. Východná medicína učí, že ak je tvar rastliny podobný určitému orgánu, potom je rastlina pre tento orgán liečivá. Teda napríklad fazuľa má ľadvinový tvar.

Strukoviny majú nezastupiteľné miesto v jedálničku vegetariánov a vegánov, pretože im dodávajú potrebné bielkoviny. Sú vhodné tiež pre diabetikov, pretože majú nízky glykemický index a znižujú hladinu cukru v krvi. Pozor treba dávať na konzervované strukoviny, ktoré už mávajú v nálevoch aj cukor, ale sú na trhu aj bez cukru. Občasné podávanie strukovín by mali dodržovať ľudia , ktorých často páli záha alebo trpia nadúvaním, tiež ľudia s ochoreniami žlčníka.

Deťom sa strukoviny podávajú približne od 8-meho mesiaca a to najskôr červená šošovica, neskôr fazuľky a cícer. Vždy však v menších množstvách, dobre uvarené a zo začiatku je vhodné ich aj prepasírovať. Ostatné strukoviny sa začínajú podávať po dovŕšení jedného roku. Ideálne je kombinovať ich s protinafukovacím korením alebo s koreňovou zeleninou.

Nepríjemnou látkou strukovín sú oligosacharidy, sú to niektoré druhy zložitých cukrov, ktoré nevieme úplne stráviť, pretože nám v tráviacom trakte chýba istý enzým pre ich rozloženie. Našťastie sú tieto látky rozpustné vode, preto ich obsah v strukovinách výrazne znížime niekoľkohodinovým namáčaním vo vode. Preto je nutné následné túto vodu vyliať a na varenie použiť novú.

Iným spôsobom ako sa zbaviť oligosacharidov je nakličovanie. Nakličovanie je spôsob ako zničiť škodlivé látky a naopak zvýšiť obsah vitamínov, hlavne vitamínu C a enzýmov. Klíčky je vhodné jesť hlavne na jar a v lete. Ak sa chcete vrhnúť na klíčenie semien, treba si predtým prečítať nejakú odbornú literatúru.

S čím strukoviny kombinovať a s čím nekombinovať

  • Strukovinové jedlo by malo byť čo najjednoduchšie. Nie je vhodné ich kombinovať s mliečnymi výrobkami, syrom, vajcom, maslom alebo údeninami. Ak si ich neviete odpustiť, tak si dajte iba malé množstvo, lebo zaťažujete trávenie, ľadviny, aj kĺby.
  • Strukoviny je vhodné kombinovať s listovou a zelenou zeleninou, bylinkami, šťavou z citrónu, kyslou kapustou.
  • Vegetariánom sa odporúča kombinácia s obilovinami, lebo sa tieto potraviny dobre kombinujú.
  • Vyvarujte sa dezertom či surovému ovociu hneď po strukovinovom jedle.
  • Ak budete jesť strukoviny častejšie , vaše telo si zvykne na ich lepšie strávenie.
  • Konzervované strukoviny sú ideálne ako zásoba pre prípad, že nemáte čas, ale jedzte predovšetkým tie sušené, sú zdravšie a lacnejšie.

Ako teda strukoviny správne variť

  • Poriadne strukovinu prepláchnite, premiešajte ju pri tom rukami, aby sa zbavila nečistôt.
  • Namáčajte ich 8-12 hodín, môžete aj dlhšie, ale pravidelne meňte vodu. Budú potom ľahšie stráviteľné a rýchlejšie sa uvaria. Napríklad šošovici stačí namáčanie cca 2-5 hodín. Lúpanú červenú šošovicu a lúpaný hrach nemusíte namáčať vôbec.
  • Vždy vodu, v ktorej ste strukovinu namáčali vylejte, pretože sú v nej vylúhované ťažko stráviteľné látky. Na varenie použite novú vodu.
  • Ak sú pre Vás strukoviny ťažké, pridajte do varu trošku studenej vody (tzv. šoková metóda) a opäť priveďte do varu. Počas varenia je vhodné vodu znova vyliať a použiť novú – predovšetkým ak varíte pre deti a pre všetkých ktorí trpia nadúvaním.
  • Varte 5-10 minút bez pokrievky a potom ešte podľa druhu strukoviny 1-3 hodiny. V tlakovom hrnci po 5-10 minútach natlakujte a varte cca 30-60 minút.
  • Strukovinu počas varenia nesoľte.
  • Stráviteľnosť zlepšíte, ak do varenia pridáte kúsok zázvoru, korenia – napríklad rascu alebo bylinky – majoránku alebo bazalku.
  • Pokiaľ nič z tohto nepomáha a stále sú pre vás strukoviny ťažko stráviteľné, pridajte na záver trošku jablčného alebo vínneho octu.
14.8.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.